2019.10
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Városfejlődés és lakáspiac 2019
Részletek »

Smart City rendezvénysorozat - Lekics Gábor előadása: A minőség szerepe a fenntartható városok életében


A Smart City rendezvénysorozat tizenkettedik előadója Lekics Gábor az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Nyugat-magyarországi Anyagvizsgáló Kirendeltségének kirendeltség-vezetője volt, aki előadásában bemutatta az ÉMI működését, és szerepét a fenntartható és okos városok létrehozásában.
A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei területi csoport és az
MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont
Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Osztály

Smart City rendezvénysorozata

Lekics Gábor, Kirendeltség-vezető
ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.
Nyugat-magyarországi Anyagvizsgáló Kirendeltség

A minőség szerepe a fenntartható városok életében

Összefoglaló


Helyszín: MTA KRTK RKI NYUTO, 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 10.

Dátum: 2018. február 27. 15:00 óra


Lekics Gábor előadásnak elején részletesen bemutatta, hogy melyek az ÉMI fő tevékenységei, milyen típusú laboratóriumokkal rendelkeznek, és milyen jellegű vizsgálatokat és minősítéseket végeznek. Az előadás második feléből kiderült, hogy a 2008-ban létrejött Polgármesterek Szövetségével 2016-ban kötött megállapodása alapján az ÉMI Nemzeti Koordinátorként támogatja hazánkban a településeket és a megyei önkormányzatokat a fenntartható településfejlesztés stratégiaalkotási folyamataiban. A hazánkból a Polgármesterek Szövetségébe belépőket a rendszer azonnal megismerteti az ÉMI-vel mint nemzeti koordinátorokkal. A Polgármesterek Szövetségének célja, hogy az aláíró városok az EU által előírt üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentik 2030-ig. Ennek megvalósítása érdekében a szövetségbe belépő városoknak vállalniuk kell, hogy a helyi tanácsi határozattól számított két éven belül benyújtanak egy Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP). Hazánkból jelenleg 40 település tagja ennek a szövetségnek.


Az előadás harmadik része ismertette, hogy az ÉMI szentendrei Tudásközpontja teljesen energia hatékony módon került kialakításra, és a közeljövőben megvalósuló Központi Anyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriuma is ugyanebben a szellemiségben kerül majd létrehozásra.


Az ÉMI 2017-ben pályázat útján elnyerte a Solar Decathlon Europe nemzetközi egyetemi, innovációs házépítő verseny rendezésének jogát. A verseny 2019-ben kerül majd megrendezésre Szentendrén, mellyel kapcsolatban mindenképpen ki kell emelni, hogy eddig Közép-Európai ország még sosem volt helyszíne a versenynek.


Az előadást követő beszélgetésből kiderült, hogy az ÉMI által kiadott EMILI füzetek a lakosság számára azzal a céllal készültek, hogy megismertessék az építkezni, felújítani készülőket a legújabb jogszabályokkal, szabványokkal, és az új műszaki megoldásokkal. Az energia hatékony házakhoz felhasznált anyagoknak köszönhetően azok kinézete jelentőse eltérő a hagyományos házakhoz képest. Így fontos feladat ezen épületek terén, hogy összhangba hozhatók legyenek az új településképi arculati kézkönyvekkel. A 2019-ben megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe verseny egyik legfontosabb követelménye nem véletlenül az, hogy a résztvevők által létrehozott házaknak, nem csak energia hatékonynak, de esztétikusnak is kell lenniük. Az ÉMI valamennyi munkatársa megfejelő jogosultságokkal rendelkezik a szakértői munkák elvégzéséhez, és gyakorlatilag valamennyi építőipari szakágat lefednek.


Az ÉMI elsősorban a megfelelő minőség biztosításában tudja segíteni a településeket.