2019.01.24. 15:00

Smart megoldások Győr MJV Önkormányzatnál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának és az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály soron következő Smart City rendezvénysorozatának beszélgetéssel egybekötött előadása
Részletek »
2019.01.25. 15:00

VÁTI-találkozó

"A VÁTI nem munkahely volt, hanem életforma": a 2014-ben megszüntetett szellemi műhelyre emlékeznek.
Részletek »
2019.02.05. 16:00

A Környezetesztétikai Tagozat összejövetele: Sopron Várkerület revitalizációs folyamata

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt.
Részletek »
2019.02.12. 15:00

MUT Diplomadíj 2018 - Díjátadó Kamarakonferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben kiosztja diplomadíjait. Kamarakonferenciánkon az idei díjazottak munkáit mutatjuk be.
Részletek »
2019.02.15. 09:30

Hild-díj díjátadó - XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez.
Részletek »

Ongjerth Richárd vezető tanácsadó


Ongjerth Richárd

 

Ongjerth Richárd
vezető tanácsadó
e-mail: r.ongjerth@mut.hu
telefon: +36 1 215-5794

Richárd Magyarország egyik legfontosabb urbanisztikai innovációs szervezetének, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpontnak az ügyvezető igazgatója. Teljes körűen felelős a társaság szakmai munkájáért és a gazdálkodásáért is a cég tulajdonosa, a magyar területi és településtervezők, szakértők nagy részét tömörítő Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Elnökségének.

2008-ban több évtizedes várostervezői, kutatói, illetve urbanisztikai cégvezetői munka után választották meg a Tudásközpont élére, emellett 1986 óta tagja a MUT-nak, és 1994 óta a MUT Elnökségének. Lényeges szerepe volt a Tudásközpont innovációs szerepkörének, arculatának kialakításában, a társaságnak az urbanisztikai tudás megújítására irányuló erőfeszítéseinek szervezésében. Ezen belül vezető szakértője volt az energiatudatos várostervezés módszereit feltáró EnSURE CE projektnek, és ilyen módon vesz részt az energiatudatos térség- és településtervezés módszereit gyakorlatba ültető SPECIAL IEE projektben is. Személyes szerepvállalásával vált a Tudásközpont a Covenant of Mayors európai szervezet magyar nemzeti szakértőjévé.

A MUT életének operatív irányítójaként kezdeményezője volt a Felsőoktatási, a Gazdálkodási és Projektfinanszírozási, valamint az Örökséggazdálkodási Tagozat megalakításának, az előző kettő vezetőségének munkájában is részt vesz.

Számos konferencia előadója volt, több tucat publikációja nagyobb részben az urbanisztika, a városmegújítás gyakorlati módszereiről, lehetőségeiről, megújításáról szól. Aktív kommunikátor, gyakran vállal moderátori szerepet a MUT és más szakmai szervezetek konferenciáin, műhelymunkáin, és szakmai ismeretterjesztést, tudatosságnövelést a médiában.

A Tudásközpontban folytatott munkája mellett 20 éve aktív a felsőoktatásban, ahol jelenleg a BME Szociológiai és Kommunikáció Tanszékének tudományos munkatársa. A FUGA Rádió Városi Sáv című urbanisztikai műsorának szerkesztő-műsorvezetője, és gyakorló várostervező, saját cége, a DRO Studio színeiben is.