Fórum
Név:
Jelszó:

Keresés
Tagozatok


FőoldalOngjerth Richárd, a hazai urbanisztikai innováció központjának számító Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója az év végén leköszön a cégnél betöltött pozíciójáról.


 


2016. október 5-én a Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM) aulájában Kóris János DLA Ybl- és Pro Architectura díjas építész dr. Tóth József polgármestertől vehette át az elismerést. A díj a kerület közigazgatási területén az elmúlt évtizedekben megépült, kiemelkedő építészeti színvonalú épületek tervezőjének elismerése. Az eseményén nyílt meg a „XIII. kerületi kortárs építészet az elmúlt évtizedben” című kiállítás.

 


A Magyar Urbanisztikai Társaság pályázatot hirdet főiskolák és egyetemek urbanisztikai és ahhoz kapcsolódó témájú szakirányán végző alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók kiemelkedő szakdolgozatainak/diplomaterveinek díjazására.

Határidő: 2016. október 31.


A Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Magyar Urbanisztikai Társaság és Zirc Városi Önkormányzat közös rendezvényeként 2016. szeptember 27-én, Zircen került megtartásra a „Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat keretében az immár 3. megyei szakmai nap.


Öszzefoglaló a szeptember 20-án tartott Smart City Rendezvénysorozat kilencedik előadásáról


Tisztelt Hölgyem/Uram, Kedves Kollégák!

 

Szeretnénk megköszönni az aktív részvételt a Smart City rendezvénysorozat kilencedik előadásán.
Köszöntő

 

a XXI. Országos Főépítészi Konferencia részvevőihez

Kecskemét, 2016. augusztus 24.


 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Az idén megalapításának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Urbanisztikai Társaság nevében köszöntöm Önöket, Titeket és általatok minden főépítészt és főépítészi munkatársat hazánkban és a szomszéd országokban.


A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által közösen alapított díj, a Köztérmegújítási Nívódíj 2016. évben 5 pályamunkát fogadott be. 

A Díj átadására 2016. augusztus 25-én került sor a XXI. Országos Főépítészi Konferencián, Kecskeméten.

 


A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az idén 36. alkalommal ítélte oda a települési Hild János-Díjat, mely a településfejlesztés és a településrendezés legrangosabb szakmai kitüntetése. A számos, színvonalas pályázat rangsorolása nem kis feladatnak bizonyult, hiszen az idén rekord mennyiségű pályázat érkezett be.


Tizenhetedik alkalommal került átadásra a Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium által 2000-ben megalapított „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”. Évente két kategóriában adományozható elismerés. AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg a FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

 Gyászhír


Helyreállítási feladatok – társadalmi igények

Az urbanista szerepe

Körmendy Imre beszámolója


Ezekkel a szavakkal értékelte a Magyar Urbanisztikai Társaság jubileumi konferenciáját Szaló Péter elnökségi tag, szervező.  A konferencia valóban sikeres volt – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a résztvevők egész napos, konstruktív jelenléte. A jövőorientált tematika, a dinamikus előadássorozat és a meghívott előadók lendülete egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy értékes, közös fejlődést szorgalmazó interakciók jöhessenek létre az urbanisztika szereplői között.

MUT50 – FOLYAMATOS JELEN Konferencia – beszámoló 
A Kiváló Ifjú Regionalista Díj 2016. évi pályázati felhívása


Bevezetés

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nagy örömmel és egyidejűleg kissé megilletődötten állok itt önök előtt: örömmel, mert sok ismerős arcot és számomra új arcokat is látok, s megilletődötten, mert nagy felelősség e helyzetben szólni. Ez az ünnepi alkalom egyszerre emlékezés, számvetés és előretekintés. Az elnökség e konferenciát előkészítő tagjai oly sokat jeleztek, ígértek a felhívásban, hogy annak képtelenség maradéktalanul eleget tenni. A hívó szavak:

„Az élő urbanisztika.  A nagy és az új generációk képe a környezetünkről, a változásokról, az urbanisztikáról. Mai állapotok, intelmek, üzenetek, jövőkép.


Mi várható a hazai közlekedésfejlesztés területén a következő évtizedben? Összehangolható-e és miként a városfejlesztés a közlekedésben várható technológiai fejlődéssel? E témákról szervezett május 12-én műhelybeszélgetést a Magyar Urbanisztikai Társaság; a közlekedés jövője mellett azonban sok szó esett a múltbeli adottságokról és a jelenlegi lehetőségekről is. A meghívott szakemberek szerint a hazai helyzet egyelőre nem túl biztató. A recity.hu beszámolója az eseményről.

 

 


Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium 2000-ben megalapította AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ -at, elismerve ezzel a főépítészi tevékenységet, az önkormányzati, állam (területi) főépítészek munkáját.


Pályázati felhívás az EUROPAN14 helyszínkiválasztó fordulóján való részvételre

 

Az EUROPAN14 szervezői kizárólagosan a magyarországi partnerükön keresztül június végéig várják területgazdák jelentkezését, hogy részt vegyenek az immár 20 éve nagy sikerű pályázati rendszerben. Ezúttal az „produktív város” tematika mentén kínál új lehetőségeket, ami motiváció és kihívás a fiatal építészeknek, illetve a nehezen megoldható várostervezési kérdésekre válaszokat keresőknek. A verseny első eleme a pályaműveknek értelmet adó helyszínek kiválasztása.

 


 

Pályázati felhívás az EUROPAN14 helyszínkiválasztó fordulóján való részvételre

Az EUROPAN14 ismét meghirdeti a kivételes lehetőségeket kínáló pályázatát, első sorban területtulajdonosoknak, hogy az eddig kihasználatlan területeiket bevonhassák a város körforgásába.


Kedves Tagunk!

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az Alapszabály 11.3. pontja alapján

ÉVES KÖZGYŰLÉST tart

2016. május 27-én 12:30 órakor a MUT székházának nagytermében (1094 Bp. Liliom u. 48.) és erre a MUT minden tagját meghívjuk.

 

Mivel az Alapszabály 11.7. pontja szerint a Közgyűlés akkor határozatképes, ha az érvényes szavazati joggal rendelkező tagok többsége jelen van, határozatképtelenség esetén a közgyűlés megkezdése

2016. május 27-én 13:00 órára lesz halasztva.

A határozatképesség hiánya miatt elhalasztott és másodszorra összehívott Közgyűlés az eredeti napirendbe felvett kérdésekben a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes.


50 éve alakult meg a Magyar Urbanisztikai Társaság. Társaságunk minden korszakban valódi egyesülése volt szakmánk együtt dolgozó, együtt gondolkodó kiváló képviselőinek. A MUT öt évtized alatt várospolitikusok, közigazgatási szakemberek, mérnökök, építészek, közlekedési szakemberek, demográfusok, közgazdászok, szociológusok együttműködésének keretévé vált. Ünnepi konferenciánkkal ezt a hagyományt éltetjük tovább.


Előző Következő