Keresés


Főoldal


A "Kohéziós Politika jövője" című Minikonferencia kerül megrendezésére 2018. május 22-én 16:00-kor a Budapesti Corvinus Egyetem CVII. előadójában, a BCE GEO Intézet Geolectures sorozatának keretében. Az eseményen az EU Kohéziós Politikájának, valamint a kapcsolódó uniós vidékfejlesztési megközelítéseknek a jövője is megvitatásra kerül.

Kérjük, legyenek szívesek a részvételi szándékukat előzetesen jelezzék ezen az e-mailcímen: geo.intezet@uni-corvinus.hu


Torontóban került sor 2018. április 4. és 7. között az Urban Affairs Assotiation (Városi Ügyek Társaság) 48. éves konferenciájára.

Az eseményen több mint ezer résztvevő hallgatta az előadásokat a találkozó aktuális témájához, az igazságosság, fenntarthatóság, városi régiók és együttműködés témájában. A Társaság célja a városokban és környezetükben fontos jelenségek számos érintett tudományterületet felölelő egyszerre elméleti, gyakorlati és cselekvés-orientált vizsgálata. 


Az előadás letölthető a cikkre kattintva, a cikk alján!

Az április 19-én nagy sikerrel megrendezett beszélgetés során elhangzottak ígéretnek megfelelően megosztjuk az elhangzott előadás anyagát. A szerző Dr. Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési és Vidékstratégiai Főosztályának vezetője.


A jelentkezés határideje: május 25.
A párbeszédben álló város: Városkommunikációs Nyári Egyetem

Kik és hogyan hallatják hangjukat a városfejlesztések, a városokkal kapcsolatos döntések kapcsán? Hogyan lehet a különböző szereplőket, igényeket, vágyakat és szempontokat összehangolni? Milyen külső és belső kommunikációra van szükség ahhoz, hogy a várost érintő tevékenységünket sikerrel és gördülékenyen tudjuk kivitelezni? Miért fontos megfelelő eszközökkel, megfelelő időben kommunikálni és hogyan döntsük el, mikor mi a megfelelő?


Kinek hasznos a kurzus?
A nyári egyetem rendezésével a MUTK a településfejlesztésben, -tervezésben, városvezetésben dolgozó vagy érintett választott vezetők, szakemberek, illetve leendő szakemberek, továbbá a más területen dolgozó érdeklődők számára kíván gyakorlatban is használható eszközöket és tudást adni.
Helyszín: a MUT székház, a 1094 Budapest, Liliom utca 48. szám alatt. 

Időpontok: 2018. június 1., június 8., június 15.


A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 2018-ban 36. alkalommal adományoz települési Hild János-díjat, a település céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak.

A díj elnyeréséért a települési önkormányzatok pályázhatnak.
Előző évek pályázati tablóiból egyet megtalálnak a cikk végén.


Beadási határidő: 2018. május 31. 14 óráig 


A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület meghirdeti a Köztérmegújítási Nívódíj 2018 pályázatot. A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megújult közterek nyilvános pályázat keretében nyerhetik el.

A pályázat beadási határideje 2018. május 31. 14:00 óra, munkanapokon 10.00 és 14.00 óra között a MUT Titkárságán (1094 Budapest, Liliom u. 48.).

Előző évek pályázati tablóiból néhányat megtalálnak a cikk végén.


Sári István Budapesten, 2018. április 17-én, 73 éves korában eltávozott egy olyan világba, ahol számára örök a nyár és az ottani Balaton, vagy Adria (ahogy ő horvátul előszeretettel nevezte: Moja Jadranka) vize örökké hívogatóan selymes és meleg.

Balatonalmádiban, a Balatonpart-menti közparkban, felesége által ültetni kívánt „Sári István emlékfa” biztosíthat majd helyszínt és tárgyi emléket a kivételes emberre és építészre-urbanistára bármikor emlékezni kívánó családtagok, barátok, építészkollegák, ismerősök számára.

Miskolcon a Kós-házban (Görgey Artúr u. 32.) 2018. május 4-én nyilvános megemlékezésen fogják felidézni szakmai munkásságát és emberi karakterét a területi építész kamara szervezésében.


Vitaindító javaslatok a MUT tisztújító közgyűlése elé
A MUT érdemi megújulásához szükséges szervezeti hatékonyságnövelés első lépcsője az lehet, ha a 2018 végén esedékes tisztújításon a mostaninál kevesebb tagtársunkat bízunk meg a jelenleginél határozottabb állandó feladatkörrel, az eddiginél több személyes felelősséggel járó tisztséggel, és az így felszabaduló energiákat a társaság hasznos, előremutató projektjeinek kitalálására, megvalósítására, menedzselésére fordítjuk. Ennek a szellemében adom közre vitaindítóként a mellékelt szervezetfejlesztési javaslatokat.


A FIABCI Hungary és a Magyar Ingatlanszövetség az idén huszadik alkalommal rendezi meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

A FIABCI a Dubaiban megrendezett 69. Közgyűlés díjátadóján  a XIX.  Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat pályaművei közül három pályázatot második díjban részesítette - részletek a cikk végén található sajtóanyagban.

A Párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség a FIABCI fő célja, hogy a szakmát elméletben és gyakorlatban is fejlessze, nemzetközi szinten mutassa be az ingatlanfejlesztési eredményeket és üzleti kapcsolatokhoz juttassa az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó szakembereket.

A pályaművek fogadása szeptemberben és bírálata 2018. októberben fog megtörténni.


Mezőszilas, Lajos-hegy és Páty, Mézeshegy
Az április 19-i kerekasztal-beszélgetést követően a nagy sikerre való tekintettel további, helyszíni eszmecsere megszervezését ajánlotta fel Varga Péter. Az érdklődők két időpont és két különböző helyszín közül választhatnak, illetve mindkét alkalommal is részt vehetnek.
"A Zártkertekről szóló kerekasztal megbeszélésen tett meghívásomat megerősítem. Minden kedves érdeklődőt szeretettel látunk a Zártkertekkel való helyszíni ismerkedési lehetőséggel az alábbi időpontokban és helyszíneken:


Ismét megfogyatkozott a 40-esek tábora, elhunyt Csaba Gyula okl. építőmérnök, vezető építész- és településtervező (1944-2018).

Mi 40-esek a második világégés idején születtünk, 48-ban általános iskolásként reggel imádkoztunk, majd elénekeltük a köztársasági indulót. 1956 környékén középiskolásként kerestük leendő hivatásunkat, szakmánkat.


A MÉSZ-Esték következő beszélgetésén, április 23-án 18 órától, a Clark Ádám téren nemrég elkészült Clark Hotelt mutatja be a vezető tervező, Anthony Gall Ybl-díjas építész. A hotel belsőépítésze Bara ÁkosHelyszín: MÉSZ Székház, Budapest, Ötpacsirta u. 2, 1085. Ybl terem.


2018. május 7., 10:00 óra, Veszprém, Hangvilla

Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala örömmel hívja meg önt 'A kulturális főváros felé - Városfejlesztési kihívások a 21. században' című konferenciára.

A konferencia célja, hogy olyan városfejlesztési stratégiákat, szempontokat mutasson be, amelyek válaszokat, eszközöket adnak mindennapi problémákra, és hosszú távú stratégiaként kiutat jelenthetnek városok társadalmi, közlekedési, ingatlanfejlesztési, örökségkezelési és technológiai zsákutcáiból.


Alakuló zöld városok: a zöldinfrastruktúra fejlesztés helyi jellegzetességei - a Green City Tanács és a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt és kollégáit 2018. április 13-án a CONSTRUMA Építőipari Kiállítás keretében megrendezendő konferenciájára.


A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) szeretettel meghívja Önt a „2. Duna-konferencia” című rendezvényére.
Időpont: 2018. április 20. (péntek)
Helyszín: Monostori Erőd, Komárom, Duna-part 1.


Szeretettel várjuk a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának, az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály, és a VEAB Regionális- és Területfejlesztési Munkabizottságának rendezvényére, melynek témája a Föld környezeti állapota.


Először 16 éve rendeztük meg az újdonságával lelkesen üdvözölt „Ybl szülinapot.” Az elmúlt 15 év alatt mindig bebizonyosodik, hogy jó hagyományt teremtettünk. Mindig örömmel jönnek ismét hívó szavunkra, nemcsak a szakma jeles képviselői, hanem érdeklődők Budáról - Pestről, vidékről - külföldről. A Mester szobra előtti főhajtás után köszöntjük a Mívesmestereket, az Ybl-díjjal kitüntetetteket „mívesmesteri” tudást megbecsülve, örökös tiszteletbeli tagjainkká avatva. A 2008-as Ybl díjasok már egyesületi tagjaink, hiszen 2008-ban már ünnepeltük őket.

Ez a nap semmiképpen nem hivatalos protokoll, egy szűk szakmai kör elkülönült eseménye, hanem egy szál virág az Ybl szoborhoz, minden „szakmai ártalom-gond” nélküli találkozás a soha, vagy rég nem látott kollegákkal, kellemes szombati séta a kézen fogott gyerekekkel, unokákkal, velük együtt enni a több emeletes, óriás születésnapi tortából, s pogácsára inni a barátokkal egy pohár bort - a Mester előtti főhajtás ürügyén.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2018. április 19-én 13:00 órakor a MUT székházba: 1094 Budapest, Liliom utca 48.
Bevezetőt mond: Körmendy Imre, a MUT elnöke
Előadók: Dr. Szabó Mátyás, Földművelésügyi Minisztérium, Stratégiai Főosztály vezetője
Kolossa József DLA, Miniszterelnökség, Területrendezési és Településügyi Főosztály vezetője


Mi köze a családnak a településhez?
Cicero úgy látta a családot, mint „az állam kezdetét és alapját”.  Horatius pedig ezzel a nagyon időszerű intelemmel fordult a Római Szenátushoz: „A népeket és nemzeteket romba döntő pusztulás a családból ered, és nektek sikerült megmételyezni a családot.” [1]


Bemutatja: Körmendy Imre, Aczél Gábor, Zábránszkyné Pap Klára.  Moderátor: Szkordilisz Flóra. 
Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft).

Minden egyesület és szakmai szervezet életében jelentős a betöltött 50. év és az évforduló alkalmat ad a visszatekintésre, az összegzésre. Különösen igaz ez olyan szervezetek esetében, amelyek radikális társadalmi változások próbatételeit élték túl és maradtak naprakészek. 


Előző Következő