< 2020.11 >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2020.12.11. 14:00

Rendes Közgyűlés

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2020 december 11-én Rendes Közgyűlést tart.
Részletek »
2020.12.15. 23:59

Jelentkezési határidő a MUT Diplomadíj Pályázatára

A Magyar Urbanisztikai Társaság pályázatot hirdet főiskolák és egyetemek urbanisztikai és ahhoz kapcsolódó témájú szakirányán végző alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók kiemelkedő szakdolgozatainak/diplomaterveinek díjazására. Jelentkezési határidő: 2020. december. 15. 23:59
Részletek »

Living Duna Limes projekt a Magyar Urbanisztikai Társaság részvételével.2020 júliusában kezdetét vette 10 Duna-mentén fekvő ország partnerségével az Európai Unió által finanszírozott „Living Duna Limes” projekt. Az együttműködés célja a történeti infrastruktúra védelme és a Duna-mentén található mintegy 2000 éves római örökség turisztikai potenciáljának fejlesztése. A projekt különlegessége egy, a rómaiak által használt 4. századi dunai hajó teljes és hiteles rekonstrukciója.
 

 

 

A “Living Danube Limes” projekttársuláshoz 10 ország 19 egyeteme, állami és magánvállalkozása, valamint 27 társult stratégiai partnere tartozik, köztük a Magyar Urbanisztikai Társaság is. A különféle szervezetek tartalomfejlesztéssel és a régészet, az ókori történelem, a technológia, az építészet, virtuális rekonstrukció, múzeumi egyesülések, turizmus, kulturális örökségvédelem és az élő történelem területét felölelő egyedi kompetenciáikkal támogatják az együttműködést. A 2020 júliusától 2022 decemberéig tartó, 3,2 millió euró költségvetésű projekt Németországtól indulva egészen a Fekete-tengerig fedi le a Duna vonalát.

A római-kori örökség 200 év múltán is mindennapjaink része, a Duna mentén fekvő országok fővárosainak mindegyike büszkélkedhet római múltjával, de számos kistelepülés is több lenyűgöző római-kori emléket tudhat magáénak. Ezen maradványok nagyrészét veszélyeztetik áradások, a megőrzésükre fordított kellő erőfeszítés hiánya pedig a világ egyik legnagyobb történeti határrendszerét alkotó helyszínek végleges eltűnését is jelentheti.

A „Living Danube Limes” az összhang és a fenntarthatóság kiterjesztése érdekében olyan elődökből álló uniós projektek sorára támaszkodik, mint a „Danube Limes Brand” és a „DANUrB”, melyben a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont is tevékenyen részt vett. A projekt során valamennyi dunai ország egy olyan kísérleti helyszínt jelöl, amely a későbbiekben a projekt által felállított intézkedéssor megvalósításának fő fókuszpontja lesz. A projekt magában foglalja a kijelölt helyszínek régészeti geoprospekcióját, a fenttartható turisztikai stratégiaalkotást, a VR-technológiával létrejövő rekonstrukciót, a múzeumok közti együttműködést, és az ezekhez kapcsolódó különféle eseményeket. Az együttműködés célja a kísérleti helyszínek egymást kiegészítő Limes-pontok láncolatává történő összefűzése a régió turisztikai szempontú erősítése érdekében. Emellett a projekt része az örökségvédelme szakértőinek átfogó stratégiaalkotása, melynek célja a Duna-menti történeti infrastruktúra fenntartható és tartós védelmének elősegítése.

A projekt célja, hogy minden kísérleti helyszín kiemelt, magas színvonalú élő történeti kezdeményezéssel gazdagodjon, amellyel szó szerint újból élettel telhet meg az egykori dunai limes vidéke. Mindezzel lehetőség adódik a területhez kapcsolódó ismeretanyag továbbítása szélesebb körű közönség számára. A projekt eseményeit végigkísérő tevékenységként teljes mértékben történeti eszközökkel el fog készülni egy, egykoron a rómaiak által használt 4. századi Duna-hajó rekonstrukciója. Mindez várhatóan valóban világra szóló esemény lesz. A precízen felszerelt személyzettel működtetett hajó 2022 júliusától 2022 decemberéig végig fog úszni a kísérleti helyszínek között a Duna-mentén, majd 2023-tól egy évig valamennyi helyszínen kiállításra kerül.