< 2020.09 >
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
2020.10.06. 16:00

Környezetesztétikai Tagozat: Lehetőségek és korlátok a főváros közösségi tereinek és létesítményeinek fejlesztésében

MUT Környezetesztétikai Tagozatának tagozati ülései keretében indított új beszélgetés-sorozat témája a „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében”. A téma aktualitására előző sorozatunk tanulságai is rámutattak. Egyfelöl: a térhasználatok vonatkozásában is felmerül a gazdaságosság kérdése. Helyesen megválasztott-e egy adott térben a funkció, milyen költségekkel építhető meg az objektum, hogyan lesz fenntartható, és a megválasztott funkció találkozik-e térhasználók igényeivel? Másfelöl: a térhasználók igényeinek felmérése és a tervezésbe történő bevonásuk úgy tűnik (a közparkok esetében ez már igazoltnak látszik) záloga a fejlesztési tevékenység sikerének.
Részletek »
2020.10.08.

Jelentkezési határidő szekcióelőadóknak az MRTT XVIII. Vándorgyűlésére

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XVIII. Vándorgyűlésén a Magyar Urbanisztikai Társaság is képviselteti magát, melyre a szekcióvezetők, Salamin Géza és Csomós György elóadók jelentkezését várják. A jelentkezés határideje 2020 szeptember 20.
Részletek »
2020.10.28.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XVIII. Vándorgyűlése

A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2020 október 28. és 29. között rendezi meg XVIII. Vándorgyűlését a Budapesti Corvinus Egyetemen.
Részletek »
2020.11.26. 09:00

II. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről

Tervezett időpont és helyszín: 2020.november 26-27. Debrecen
Részletek »

Kiírásra került a Klímabarát DíjA Klímabarát Települések Szövetsége az élhető és fenntartható települési környezetért folytatott kampányának keretén belül pályázatot hirdet a „Klímabarát Díj” elnyerésére.
 

A pályázat célja, olyan, már meglévő jó gyakorlatokkal, példamutató ötletekkel, intézkedésekkel rendelkező települések díjazása, támogatása és népszerűsítése, akiknek fontos  a környezetükben fellelhető természeti erőforrások fenntartható használata, a klímatudatosság, valamint települési gyakorlataik elősegítik a klíma védelmét, illetőleg a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást.

Nevezési díj nincs. A pályázaton csak települési önkormányzatok indulhatnak.

A pályázó önkormányzatok olyan klímatudatos, a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósítása iránt elkötelezett települések, amelyek már rendelkeznek példaértékű jó gyakorlatokkal, intézkedésekkel, beruházásokkal vagy stratégiákkal. Tevékenységük hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, ezáltal természeti örökségeink megőrzéséhez.

A benyújtott pályázatok értékelése

A pályázatokat a Klímabarát Települések Szövetsége által felkért öt tagú döntőbizottság értékeli és bírálja el. A pályázatok elbírálása pontozás alapján történik. Az elbírálás alapvető szempontjai:

  • A pályázó önkormányzat mennyire járul hozzá a klímatudatos, környezetbarát települési beruházások ösztönzéséhez, a klíma- és természetbarát intézkedések népszerűsítéséhez, az ehhez illeszkedő projektek támogatásához és a fenntartható fejlődéshez.
  • A pályázó önkormányzat az intézkedéseivel milyen mértékben járul hozzá a helyi lakosok környezeti körülményeinek javításához (pl. levegőtisztasághoz, energiahatékony fűtéshez, stb).
  • A pályázó önkormányzat mennyire járul hozzá a településen található természeti környezet és az ezzel kapcsolatos értékek fenntartható hasznosításához, megőrzéséhez. (pl. közösségi kertek, biogazdálkodás, helyi termelők támogatása stb.)

A legtöbb pontot elért pályázók díjazása és értesítése

  • Szakértői tanácsadás a fenntarthatóság, éghajlatvédelem, környezetvédelem témakörében 10 szakértői munkaóra keretében.
  • Éves tagdíj elengedése a Klímabarát Települések Szövetsége tagjainak, a Klímabarát Települések Szövetségéhez újonnan csatlakozóknak pedig egy év ingyenes tagság.
  • Egy szabadtéren, illetve egy beltéren kihelyezhető plakett.
  • A Klímabarát Települések Szövetségének kommunikációs felületein való megjelenés.
  • Részvétel ünnepélyes díjátadó konferencián.

A pályázati kiírásnak megfelelt minden pályázó oklevélben részesül.

A nyertes önkormányzatokat elektronikus úton értesítjük a díjátadó pontos részleteiről.

A díjátadó tervezett időpontja és helyszíne: 2020. november 10. Budapest, Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont.

További információ, pályázati felhívás (PDF)


Kapcsolódó dokumentumok:
Pályázati felhívás