< 2020.08 >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
2020.09.20.

Jelentkezési határidő szekcióelőadóknak az MRTT XVIII. Vándorgyűlésére

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XVIII. Vándorgyűlésén a Magyar Urbanisztikai Társaság is képviselteti magát, melyre a szekcióvezetők, Salamin Géza és Csomós György elóadók jelentkezését várják. A jelentkezés határideje 2020 szeptember 20.
Részletek »
2020.09.25. 14:00

Éves Közgyülés

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az Alapszabály 11.3. pontja alapján Éves Közgyűlést tart. A Közgyűlés időpontja 2020. szeptember 25-én 14 óra, mely a MUT székházának nagytermében kerül megtartásra (1094 Bp. Liliom u. 48.) és erre a MUT minden tagját meghívjuk. Kérjük a kedves Kollégákat, hogy ennek megfelelően legkésőbb 13:30 és 14:00 között érkezzenek meg, a gördülékeny regisztráció biztosítása érdekében!
Részletek »
2020.10.28.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XVIII. Vándorgyűlése

A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2020 október 28. és 29. között rendezi meg XVIII. Vándorgyűlését a Budapesti Corvinus Egyetemen.
Részletek »
2020.11.26. 09:00

II. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről

Tervezett időpont és helyszín: 2020.november 26-27. Debrecen
Részletek »

Séta Gül Baba türbéjében a Környezetesztétikai Tagozattal
A MUT Környezetesztétika Tagozata  a Covid 19 járványhelyzet korlátozásainak feloldását követően első tagozati eseményét 2020. július 7-én tartotta. A „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” program keretében szervezett februári „A Gül Baba türbe és rózsakert felújításának koncepcióterve és megvalósulása c. előadáshoz kapcsolódó létesítménylátogatásra kellemes nyáridőben került sor.

A kötelező óvatosság jegyében megtartott program ezúttal regisztrációhoz kötötten került megszervezésre. A „telt házas” esemény a Türbe téren Gül Baba szobra előtti találkozással kezdődött, ahol a  Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány munkatársai köszöntötték a MUT tagjait. Ezt követően Kovács Gergely megismertette a résztvevőkkel Gül Baba személyét övező legendákat, és azt a történelmei és kulturális hátteret, amely a sírboltot és környezetét az egyik legészakibb török zarándokhellyé tette. A történelmi összefoglaló és a hely szimbólum rendszerének ismertetését követően Andor Anikó a tervezés és a kivitelezés értékmentő és értékkövető feladatait és nehézségeit ismertette, amelynek eredményeképpen ezt a különleges emlékhelyet sikerült megőrizni és Budapest városszerkezetébe talán minden eddiginél jobban beilleszteni.

A látogatás az emlékhely állandó kiállításának megtekintésével folytatódott, ahol Kovács Gergő a bektasi dervisek életéről és a török-kori Buda épületállományában bekövetkezett változásokról korabeli térképek és városábrázolások bemutatásával tartott ismertetést. Az épületlátogatás török tea-kostolóval fejeződött be.

A látogatás szabadtéri levezetéseképpen a közparkként funkcionáló parkban az íves (és a kényelmes sétát lehetővé tevő lépcsőképlettel megtervezett) lépcsősoron lesétálva Andor Anikó vezetésével a pihenő- és párateret, valamint a Rózsa-kertnek, Levendula-kertnek és a Magnólia-kertnek helyet adó függőkerteket tekinthették meg a résztvevők.

A helyet elhagyva sokunkban fogalmazódott meg a szándék a visszatérésre, a hely megismertetésére barátaink és ismerőseink körében. Ezen a különleges helyszínen a tervezésben és a fenntartásban megnyilvánuló értékőrző szándék olyan értéket mentett meg az utókornak, amely Budapest egyik gyöngyszeme lett.

A résztvevők köszönetüket fejezik ki a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vendégszeretetéért, Kovács Gergő és Andor Anikó profi előadásáért és a MUT Titkárság regisztrációhoz kötött lebonyolítást támogató közreműködéséért.

 

További információ


A cikk írói:

Gerzanics Annamária, Tóth Bálint