< 2020.03 >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2020.04.22.

Község, város és urbanizált táj Erdélyben és Európában

Időpont: 2020. április 22-25. Helyszín: Gyergyóremete, Marosvásárhely
Részletek »

Környezetesztétikai Tagozat eseményének összefoglalója

„Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok”
program keretében

a MUT Környezetesztétika Tagozata 2020. február 4-i összejövetelén a „A Gül Baba türbe és rózsakert felújításának koncepcióterve és megvalósulása” címmel  tartottak előadást  Mányi István és Mányi Dániel okl. építészmérnökök (Mányi Stúdió), valamint Dr. Andor Anikó okl. tájépítészmérnök (Land-A Kft.).


A Mányi Stúdió munkatársai a türbe építésének történetét röviden összefoglalva ismertették a 2016-ban kezdődött komplex felújítási programot, amely magyar-török államközi szerződés keretei között a türbe ezidáig történt legátfogóbb – a környező utcák rendezését is magába foglaló – felújítása. A türbe épületének környezetét az itt fellelt emberi csontmaradványok és a feltételezett török temető miatt régészeti módszerekkel is kutatták. A türbe török kori állapotának helyreállítása mellett, a volt Wagner villa várfalszerű maradványainak megtartásával és kiegészítésével az emlékhelyet körbe vevő oszlopos kilátóterasz is kiegészült. A villa alapjainak és a pinceszint épületmaradványainak hasznosításával és újra értelmezésével új kiállítótér létesült. Itt és a telek északi és nyugati határán megépült új épületszárnyban a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány működik.

 

Az épületek és a kilátóterasz által határolt belső kertet és a domb déli lejtőin a Wagner villa pinceszintje előtti domboldalon, az egykori szőlőskertek helyén kialakított függőkerteket Dr. Andor Anikó tervező mutatta be. A tájépítész tervező számára a lépcsősor járhatóvá tétele, a burkolat kiosztás és a kortárs elemeknek a török kultúra szakrális elemeihez való illesztése okozott kihívást. A függőkertek funkcionális beosztását a választott növényanyag is hangsúlyozza. A kiültetett növények alkalmazkodását a sajátos helyi mikroklímához az átadás óta eltelt két év igazolta. Erről Kovács Gergő – az évszakok váltakozását követő növényzet állapotát bemutató – lírai videójából győződhettünk meg.

 

A kert elhelyezkedését a városrész szerkezetében, az innen feltáruló kilátást a városra, a helyszínen kell megtapasztalni. A nyári szünet előtti utolsó tagozati ülésünk időpontja a rózsavirágzás idejére esik. A kert ekkor nyújtja a legpompásabb látványt. Ezért erre az időpontra egy helyszíni bejárást tervezünk, amelyet a lehetőségek függvényében egy, a török kulturális hátteret bemutató tárlatvezetéssel egészítenénk ki.

 

 

Gerzanics Annamária

programfelelős