< 2020.03 >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2020.04.22.

Község, város és urbanizált táj Erdélyben és Európában

Időpont: 2020. április 22-25. Helyszín: Gyergyóremete, Marosvásárhely
Részletek »

Község, város és urbanizált táj Erdélyben és Európában


Rendező intézmények: NKE Politika- és Államelméleti kutatóintézet, ELKH BTK Filozófiai Intézet, Gyergyóremete Önkormányzata, Magyar Urbanisztikai Társaság, Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Konferencia szervezők: Hörcher Ferenc, Körmendy Imre, Laczkó-Albert Elemér

Időpont: 2020. április 22-25.

Helyszín: Gyergyóremete, Marosvásárhely

További információért kattintson ideA konferencia az MTA BTK Filozófia Intézet által kezdett, majd az NKE-n folytatott The Intellectual History of the City című konferenciasorozat (internetes elérhetősége: https://the-intellectual-history-of-the-city.webnode.hu/) következő eseménye. Ennek a konferenciának a témáját a fő helyszíne határozza meg, Gyergyóremete, egy székely község. Célunk annak számbavétele, hogy mit is jelent a községi lét általában, s különösképpen a 21. században, a mind kiterjedtebb urbanizáció korában. A község mint lét- és életforma értelmezhető ellentétpárjával, a várossal összefüggésben - ezért egyik nap Marosvásárhelyen is megfordulunk majd -, de értelmezhető úgy is, mint a mára már szükségszerűen "urbanizált táj" meghatározó helyszíne, térformája, életmódja, rendje, s itt a természet és a társadalom az elemzésünk két pólusa. Ezzel kapcsolatban az utazás és a gazdaság kérdései is felmerülnek, s természetesen a hely szelleme, a lokális kulturális hagyományok jelentősége is.

 

A konferenciára a tervezett előadás címével, 10-15 soros absztrakttal, valamint a pályázó rövid életrajzával lehet jelentkezni. Olyan előadások rövid, 10-15 soros absztraktjait várjuk, amelyek valamely tudományág eszköztárával és módszertanával felszerelve keresnek válaszokat a község és az urbanizált táj problémáira. Jelentkezhetnek az építészet, a földrajz, a kultúratudományok, a szociológia, a közgazdaságtan, a bölcsészet- és társadalomtudományok, pl. a művészettörténet, a politológia, a filozófia stb. művelői. Az absztraktban kérjük, határozzák meg az előadás kérdésfeltevését, tézisét, módszertanát, esetleg a szakirodalom vagy a szakmai közösség pillanatnyi vonatkozó álláspontját, esetleg a fennálló vitákra is utalhatnak. Az absztraktokat a pak@uni-nke.hu címre kérjük, tárgyként megadva "Község, város konf.", február 20-ig.