< 2020.05 >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2020.11.26. 09:00

II. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről

Tervezett időpont és helyszín: 2020.november 26-27. Debrecen
Részletek »

MUT szekció a XXIV. Országos Főépítészi Konferencián beszámoló


A Tihanyban tartott XXIV. Országos Főépítészi Konferencián a MUT szokás szerint külön szekciót tartott, melynek moderátora korábbi elnökünk Körmendy Imre volt. A szekcióban előadtak a MUT Elnökségének tagjai Csaba Ders és Kocsis János Balázs, valamint interaktív workshopot tartottak az érdeklődőknek Kurenkov Vjacseszláv és Szkordilisz Flóra. 


Csaba Ders
előadásában azokat az új urbanizációs trendeket vázolta fel amelyek átformálják a városok fejlődését. Pécs a kultúrális örökség városaként vált ismerté 2010-ben amely komoly fejlesztéseket és még annál is nagyobb várakozásokat jelentett a turizmus terén. A fejlesztések bár megvalósultak azonban a Zsolnay Negyed a város központjától keletre található így nem kapcsolódik szervesen a történelmi belvároshoz. Ezáltal a belvárosban lévő szolgáltatások kevéssé tudnak hasznot generálni belőle. A vendégéjszakák száma 2010-ben bár növekedett mégsem okozott ugrás szerű fejlődést, viszont érdekes módon 2015-ben ugyanezt a számot sikerült megközelíteni. Pécs városának harmadik városfejlesztő tényezője az egyetem keleti és nyugati kampusza, szintén nem képez szerves egyéget a belvárossal. Az előadásból kitűnt, hogy Pécs fejlődése 3 mag köté összpontosul és a jövő fejlesztési feladatai közé tartozik ezek összekapcsolása illetve összehangolása. Kocsis János Balázs a helyi közösségek szerepét vette górcső alá előadásában. A Belügyminisztérium két éves kutatási projektje az önkormányzatoknál szokásos civil lakossági bevonás gyakorlatát vizsgálta. Az előadásban a kutatás eredményei kerültek bemutatásra.


Kurenkov Vjacseszláv és Szkordilisz Flóra interaktív workshopot tartottak az önkormányzatok tervezési gyakorlatairól. A workshopon néhány bevezető gondolat után a résztvevők egy telefonos aplikáción adott válaszokkal és azokat azonnali kiértékelésével jártak körbe több kérdést is. Többek között azt, hogy a beruházók és a fejlesztők elképzelései mennyire vágnak egybe az önkormányzatok fejlesztési terveivel; hogy a lakásépítési kedv megnövekedése mennyire jellemző kérdése az önkormáényzatoknak; és végül hogy a Településarculati Kézikönyv mint szemléletformáló eszköz beválotta-e a hozzá fűzött reményeket.


Kapcsolódó dokumentumok:
OFK_2019_MUT_CsabaDers
Kocsis János Balázs_Helyi közösségek szerepe
OFK_2019_MUT_Kurenkov_Szkordilisz