Kiosztottuk a Diplomadíjakat


Kedden rendeztük a Magyar Urbanisztika Hónapja második eseményét, a MUT Junior Kamarakonferenciát, amelyen kiosztottuk a Diplomadíjakat. A konferencián előadást tartott a Magyar Urbanisztikai Társaság két elnökségi tagja, Kőszeghy Lea és Csaba Ders, valamint az öt kategória díjazottjai. Salamin Géza MUT-elnök köszöntőjét követően Csaba Ders DLA gondolatébresztő előadására került sor. Csaba Ders szokatlan címet adott előadásának: I have a dream… 

Előadásában felvonultatta azokat a – nem csak urbanista – szereplőket, akik a XX. század folyamán hatással voltak a város alakulására. Akiknek voltak álmaik, és volt bátorságuk is ezt papírra vetni és cselekedetekbe fordítani: Martin Luther Kingtől Le Corbusier-n át Barabási-Albert Lászlóig. Előadásának üzenete, hogy bár a jövő nem jósolható meg biztonsággal, mégis, urbanistaként fontos, hogy felelősséggel releváns elképzeléseink legyenek a jövőről.

Dr. Salamin Géza köszöntőjében kitért arra, mennyire fontos a diplomadíj a MUT életében. Öröm látni azt, hogy évről évre egyre több jelentkező pályázik a díjra, és érdekes megfigyelni azt is, hogy évről évre változik a dolgozatok jellege is. Idén például a társadalomtudományi témájú dolgozatok voltak többségben, ami nem véletlen, hiszen egyre fontosabb a közösségi tervezés is az urbanisztikán belül. 

Ehhez a tematikához idén két díjazott dolgozat is kapcsolódott, így nem véletlen, hogy Kőszeghy Lea PhD előadása is ezt a gondolatmenetet követte. Prezentációjában áttekintette a közösségi tervezés történetét, a participáció nem túl hosszú múltra visszatekintő fejlődését és azt is, mennyire fontos figyelembe venni, hogy a városlakók mit gondolnak a városról.

A díjazottak is tartottak egy-egy rövid előadást, melyben összefoglalták szakdolgozatuk vagy diplomamunkájuk főbb eredményeit. Rendkívül izgalmas délután volt, a vízvisszatartás lehetőségeitől kezdve a politika várostervezésre gyakorolt hatásáig rengeteg témával megismerkedhetett a hallgatóság. 
A díjazottak színvonalas előadásait itt olvashatják el!


Szkordilisz Flóra, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője zárszavában kiemelte: a díjazottak MUT-taggá válva a MUT megújulásának részeseivé lehetnek. A MUT elnöksége számít az ő ötleteikre, gondolataikra, arra, hogy pályakezdőként mit várnak a MUT-tól.