2019.01.24. 15:00

Smart megoldások Győr MJV Önkormányzatnál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának és az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály soron következő Smart City rendezvénysorozatának beszélgetéssel egybekötött előadása
Részletek »
2019.01.25. 15:00

VÁTI-találkozó

"A VÁTI nem munkahely volt, hanem életforma": a 2014-ben megszüntetett szellemi műhelyre emlékeznek.
Részletek »
2019.02.05. 16:00

A Környezetesztétikai Tagozat összejövetele: Sopron Várkerület revitalizációs folyamata

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt.
Részletek »
2019.02.12. 15:00

MUT Diplomadíj 2018 - Díjátadó Kamarakonferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben kiosztja diplomadíjait. Kamarakonferenciánkon az idei díjazottak munkáit mutatjuk be.
Részletek »
2019.02.15. 09:30

Hild-díj díjátadó - XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez.
Részletek »

A 48. UAA Konferencia beszámolója - Kocsis János Balázstól


Torontóban került sor 2018. április 4. és 7. között az Urban Affairs Assotiation (Városi Ügyek Társaság) 48. éves konferenciájára.

Az eseményen több mint ezer résztvevő hallgatta az előadásokat a találkozó aktuális témájához, az igazságosság, fenntarthatóság, városi régiók és együttműködés témájában. A Társaság célja a városokban és környezetükben fontos jelenségek számos érintett tudományterületet felölelő egyszerre elméleti, gyakorlati és cselekvés-orientált vizsgálata. 
A Társaság anyaintézménye a Wisconsin Egyetem Milwaukee-i intézménye, és elsősorban, de nem kizárólagosan, észak-amerikai kutatókat tömörít és erős kapcsolatban áll a ENHR európai szakmai szervezettel és konferenciával.

Eltérően nagy ágazati konferenciáktól, amelyek Észak-Amerikában az adott területen kutatók számára bizonyos periódusonként gyakorlatilag kötelező események így létszámukban gyakran túllépik a tízezer főt és az előadások garmadában nehéz kiválasztani a valóban érdekeseket és értékeseket, illetve a nagy tömegben alig lehetséges ismeretlenekkel szakmai diskurzusba kerülni, ez a konferencia méretét tekinthetően áttekinthető maradt a Magyarországon így is szokatlan nagy mérete ellenére.

A konferencia résztvevői számára kettős jelenléti lehetőséget kínált – az olcsóbb „napijegy” nem adott felhatalmazást a társasági eseményeken való részvételre, viszont így is lehetőséget adott ifjabb kutatók megjelenésére és előadás tartására, meghallgatására.

A konferencia szervezői nálunk talán szokatlan eszközökkel is éltek. A szállodában reggel hétkor reggeli keretében már tematikus asztaloknál folyt az eszmecsere. A konferencia szervezői az előadások mellett nagy hangsúlyt fektetnek a kapcsolatépítés lehetőségeinek megteremtésére, illetve a városi jelenségeknek filmeken, illetve a helyszínhez köthető tanulmányi utakon keresztül bemutatására.

Résztvevőként természetes nem volt lehetőség az előadások még oly töredékes áttekintésére. A participáció, a dzsentrifikáció és a generációk városok iránti attitűdjeinek változásai, a szuburbanizáció újszerű megközelítései, a városrégiók gazdasági átalakulása és ennek városi hatásai voltak olyan témák, amelyekben megfontolásra érdemes munícióval szolgált az esemény.

Kocsis János Balázs, PhD, MUT alelnök