< 2020.02 >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
2020.02.25. 16:30

Urbanisták felsőfokon

Budapesti és Pest megyei Területi Csoport eseménye Vendég: Schneller István Beszélgetésünk keretében a szakmáról, az önkormányzati igazgatásról és szellemi munkásságáról lesz szó
Részletek »
2020.02.27. 16:00

A Nehru part megújításának tapasztalatai

Örökséggazdálkodási Tagozat 2020. február.27. 16:00 MUT székház, 1094 Budapest, Liliom u. 48.
Részletek »
2020.02.27. 09:00

Építőipar konferencia 2020

A Portfolio által szervezett konferencián átfogóan tekintik át a szektort érintő legfontosabb kérdéseket és célzottan járják körbe a hazai építőipar számára égető kérdéseket.
Részletek »
2020.02.28. 09:50

Urbanisztika hónapja záróelőadás

Vendég: Deirdre Pfeiffer (Arizona State University)
Részletek »
2020.03.19. 08:20

Aktív Magyarország Térségi Workshop – Tata

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezésében megvalósuló workshop 2020. március 19-én a Tatai Rendház
Részletek »
2020.03.26. 09:00

X. Nemzetközi Közlekedéstudományi Konferencia

2020. március 26–27. Széchenyi István Egyetem ETO PARK Hotel****SUPERIOR
Részletek »
2020.04.22.

Község, város és urbanizált táj Erdélyben és Európában

Időpont: 2020. április 22-25. Helyszín: Gyergyóremete, Marosvásárhely
Részletek »

Városvezetők és városfejlesztők egy asztalnál…


A „24 város - City Cooperation" osztrák, szlovén és magyar térségi együttműködés keretében városfejlesztési és városmarketing konferenciát rendeztek Lentiben december 2-3-án.
A 2008-ban útjára indult City Cooperation projekt célja, hogy elősegítse a határon átnyúló városszövetség együttműködését, és a térség versenypozícióját erősítse. A most megrendezett szakmai konferencia nagyban hozzájárult a projekt általános céljaihoz, hiszen alkalmat teremtett az osztrák, szlovén és városok vezetői számára városfejlesztési tapasztalataik megosztására, sikeresen alkalmazott módszereik bemutatására.

Az együttműködés mind a 7 magyar városának vezetője élt a lehetőséggel és a közelmúlt fejlesztései mellett megismerhettük a jövőre vonatkozó elképzeléseket, terveket is.

Az első napon a térségi együttműködések tapasztalatai és keretei (EGTC) konferencia blokk
bevezető előadásában Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének tudományos munkatársa a térségmarketing szerepét, módszereit ismertette a térségi gazdaságfejlesztésben.Dr. Fekete Katalin, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosoztályvezető-helyettese, hangsúlyozta, hogy az EGTC (Európai Területi Együttműködési Csoportosulás) közös cél érdekében hozható létre, és egy beadott pályázat során kb. plusz 30 pontot ér a szervezet megléte, valamint azon tagállam jogszabályai érvényesek ahol a szervezetet bejegyezték. Sikerként az Ister-Granum EGTC került részletesebb bemutatásra.

A pódiumbeszélgetések sorában szó esett a turizmusmarketingről, ahol Pataki Éva, a Kelet-Sstájerországi Regionális Turisztikai Szövetség ügyvezetője mutatta be azt a működési modellt, mely az osztrák térség turisztikai kínálatának szervezésével és kiajánlásával foglalkozik - nagy sikerrel.

Kiemelendő a konferencia befektetés-ösztönzéssel foglalkozó szekciója, amelynek keretében Bedőcs Bernadett, az ECORYS tanácsadója az önkormányzati befektetési portfolió szerepének fontosságát hangsúlyozta: az önkormányzatoknak részletes információval kell rendelkezniük a település fejlesztési kínálatát illetően, melyet a potenciális befektetők körében megfelelően kommunikálni is kell. Gombai-Nagy Károly és Dr. Temesváry Tibor az ITD Hungary országos és regionális képviselője beszámoltak azokról a szolgáltatásokról és lehetőségekről, melyet az ITDH kifejezetten az önkormányzatok számára fejlesztett ki és működtet. Kiemelten szó esett a Befektetésbarát Önkormányzatok Programról, az ITDH befektetés-szervező tevékenységének folyamatáról, hangsúlyozva azt, hogy az önkormányzatoknak élnie kell a felkínált lehetőségekkel, legyen szó az oktatási programokban való részvételről a nemzetközi fórumokon való megjelentetésen át egészen az ITD folyamatos értesítéséről a befektetési lehetőségeket és a befektetési környezetet illetően. Takáts József, a Szentgotthárdi Ipari Park ügyvezetője hozzászólásában kiemelte a befektetésekre rugalmasan reagáló képzési rendszer kialakításának szükségességét.

A konferencia második napján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár részletesen beszámolt azokról a fejlesztéspolitikai törekvésekről, amely a kisvárosok és térségeik jövőbeli fejlődését, gazdasági megerősödését szolgálja majd. Elhangzott, hogy a kormány többek között komoly hangsúlyt fektetet a támogatások hatékonyabb felhasználására és a jogszabályi környezet megváltoztatására. A kistermelői rendelet megalkotásával a helyben fogyasztás feltételei lényegesen javultak, hiszen a kistermelők 40 km-es körzetben szabadon értékesíthetik terményeiket, s az egymásnak való szolgáltatás feltételei is biztosítottak. Az Új Széchenyi Terv keretei között lesz lehetőség a kis- és közepes családi gazdaságok fejlesztésének pályázati úton történő támogatására. A LEADER programban is előtérbe kerül a gazdaságfejlesztést és foglalkoztatásbővítést célzó komplex projektek támogatása. 

S. Bitskey Katalin a Duna Programiroda vezetője a térségi struktúratervezés szerepét és módszertanát ismertette a résztvevőkkel, hangsúlyozva a közösségi részvételen alapuló tervezés jelentőségét és integráló szerepét. A délutáni pódiumbeszélgetés témája a helyi rendezvényekkel kapcsolatos tapasztalatok és a közösségi terek fejlesztése volt, ahol a jelenlévő városok beszámolói mellett Marthi Zsuzsa, a Portaterv Kft. ügyvezetője hívta fel a városok vezetőinek figyelmét a helyi kapcsolatok, az együttműködés - mint fejlesztő erő - fontosságára, az ebben rejlő lehetőségek kiaknázására, különösen a promóció, valamint a helyi termékek fogyasztásának megszervezése és marketingkommunikációja kapcsán.

A „24 város - City Cooperation" projekt 2013-ban zárul. Az érintett városok egyetértenek abban, hogy a projekt szerteágazó együttműködési területei között a városfejlesztés, a marketing - s ezen belül is a gazdaságfejlesztés kiemelt témája lesz a jövőbeli együttműködéseknek.