2019.10
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Városfejlődés és lakáspiac 2019
Részletek »

EURÓPAI TELEPÜLÉSTERVEZÉSI DÍJAT NYERT A NAGYKANIZSAI VÁROSREHABILITÁCIÓ - letölthető a részletes értékelés!


A nagykanizsai komplex városfejlesztési koncepció különdíjat nyert a 8. Európai Település- és Területi Tervezési díj pályázaton a megvalósulás előtt álló, de már engedélyezett tervekkel rendelkező projektek kategóriájában. A különdíjat a város és a tervezők 2010. november 16-án vehették át Brüsszelben, ahol a Pro Urbe Kft. által készített tervet is bemutatták a szakmai közönségnek és az európai döntéshozóknak.


A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT), mint az Európai Térbeli Tervezők Tanácsának (ECTP-CEU) magyarországi tagszervezete pályázatot hirdetett magyar tervek számára az ECTP-CEU által meghirdetett Európai Település- és Területi Tervezési díj elnyerésére. A MUT Magyarországról 4 tervet jutatott tovább az Európai Uniós megmérettetésre, ahol - a díj történetében először - a Pro Urbe Kft. által benyújtott magyar pályázatot, Nagykanizsa városközpont rekonstrukciós tervét a brüsszeli nemzetközi zsűri különdíjban részesítette. Ez a magyar urbanisztika történetében is a legnagyobb nemzetközi siker.

A díjra olyan már publikált tervek és tanulmányok pályázhattak, amelyek helyi, regionális, országos, vagy nemzetközi viszonylatban kiemelkedő színvonalúak, és jelentős hatással bírnak a tervezési területen élő és működő közösségekre. Az értékelés során kiemelt szempont volt, hogy a koncepció mennyiben javítja az európai polgárok életminőségét és mennyiben mutat szociális, gazdasági és környezetminőségi szempontból előrelépést a tervezési területen, mennyire tartja szem előtt a fenntartható fejlődés követelményrendszerét, mennyire tükrözi a tervezési tevékenység sokszínűségét és innovatívitását, milyen szakmai és közösségi együttműködés keretében került kidolgozásra.

undefined

A díjnak városunk szempontjából kiemelkedő jelentősége van, hiszen az alapvető fejlesztési irányokat meghatározó koncepció évtizedekre, sőt akár évszázadokra is meghatározhatja a város arculatát.

undefined

A tervek megvalósulása ellensúlyozhatja az M7 autópályán a város elkerülését, olyan funkcióval, ami miatt érdemes a városban megállni, ami a munkanélküliséggel küzdő település kis és közép vállalkozásainak helyzetét javíthatja.

Az elismerés igazolja, hogy a következő években lehívható városrehablitációs támogatás felhasználása - a várostervezők felelősségteljes előkészítésének köszönhetően - Nagykanizsa város értékmegőrzését és -teremtését hivatott megvalósítani.


Kapcsolódó dokumentumok:
Letölthető részletes értékelés