< 2020.02 >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
2020.02.25. 16:30

Urbanisták felsőfokon

Budapesti és Pest megyei Területi Csoport eseménye Vendég: Schneller István Beszélgetésünk keretében a szakmáról, az önkormányzati igazgatásról és szellemi munkásságáról lesz szó
Részletek »
2020.02.27. 16:00

A Nehru part megújításának tapasztalatai

Örökséggazdálkodási Tagozat 2020. február.27. 16:00 MUT székház, 1094 Budapest, Liliom u. 48.
Részletek »
2020.02.28. 09:50

Urbanisztika hónapja záróelőadás

Vendég: Deirdre Pfeiffer (Arizona State University)
Részletek »
2020.03.19. 08:20

Aktív Magyarország Térségi Workshop – Tata

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezésében megvalósuló workshop 2020. március 19-én a Tatai Rendház
Részletek »
2020.03.26. 09:00

X. Nemzetközi Közlekedéstudományi Konferencia

2020. március 26–27. Széchenyi István Egyetem ETO PARK Hotel****SUPERIOR
Részletek »
2020.04.22.

Község, város és urbanizált táj Erdélyben és Európában

Időpont: 2020. április 22-25. Helyszín: Gyergyóremete, Marosvásárhely
Részletek »

Versenytárs, vagy lehetséges partner az épülő Allée, az újbudai kulturális negyed a BARTÓK számára?


A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke, Makó András felvetéseivel zárult a BARTÓK program megvitatására rendezett szakmai fórum előadásainak sora. Alkalmazható-e a bevásárló központ szervezési és üzemeltetési logikája egy városi tematikus utca kialakítására és működtetésére? A bevásárlóközpontok és tematikus helyszínek között van-e verseny, vagy inkább a főváros számtalan, magát tematikus helyszínként hirdető utcái, terei között alakulhat ki versenyhelyzet? Az augusztus 31.-én rendezett szakmai eszmecserének a Magyar Urbanisztikai Társaság adott otthont.


Budapest szövetében Újbuda kulturális negyede, a BARTÓK kulturális városközpont önmagát az Andrássy út – Váci utca – Vámház körút vonalán alakult kiskereskedelmi és idegenforgalmi tengely folytatásaként definiálja, ugyanakkor a felvetések között elhangzott, hogy az újbudai kulturális negyed logikailag és struktúrájában jobban illeszkedik a Ráday típusú tematikus helyszínekhez.

 

Budapest XI. kerületében születő kulturális negyed központi magja a Bartók Béla út és Bercsényi utca találkozásánál nyíló teresedés, a Gárdonyi szobor környezete. Itt éled újjá a nagy múltú pesti kávéház, a Hadik és itt kap nagyobb teret a kerület meghatározó művészeti központja a B32 Galéria.

 

A tér alkalmas arra, hogy egy intim, hangulatos kulturális eseményhelyszínné formálódjon, ugyanakkor elengedhetetlen feltétel a tér körültekintő megalkotása és bevezetése a köztudatba. Ennek egyik eszköze a szeptember 19-én, szombaton megrendezésre kerülő TérFelFeszt kulturális rendezvény. A fesztiválon egy úgynevezett szakmai sátorban a helyi közösség tagjai is megfogalmazhatják elvárásaikat, javaslataikat, meglátásaikat a térrel kapcsolatban, illetve a kulturális rendezvény keretében a tér elnevezésével kapcsolatban is véleményt formálhatnak.

 

A fejlődés további lépései: a Bercsényi utca forgalomcsillapításával, a hamarosan átadásra kerülő Allée-tól induló sétáló, forgalomcsillapított zónában a vendéglátó funkció kerül előtérbe, míg a Bartók Béla út vonalán a szórakozó és vendéglátó helyek kitelepülésével, akár a belső udvarok újra gondolásával további közösségi helyek, terek jönnek majd létre.

Hosszú távon a ’20-as évek kávéházi hangulata éled újra a ma élő és alkotó művészek ide csábításával, pezsgő kulturális élettel, kortárs művek bemutatásával. Mindezen célok eléréséhez az önkormányzat egy komplex helyi rendelet megalkotásával megteremtette a lehetőségét a kortárs művészeti ágak művelőinek, galériáknak, kluboknak, műhelyeknek és a hozzájuk kapcsolható szolgáltató és vendéglátóhelyeknek a betelepedésre. A rendeletet kidolgozó dr. Bernáth Attila, az X-centrum Kft. ügyvezetője a miskolci Főutca projekt tapasztalatai alapján elmondta, a siker egyik kulcsa, hogy a programnak legyen gazdája.

 

A BARTÓK program szakmai kommunikációját felvállaló Ecorys Kft. vezető tanácsadója, S. Bitskey Katalin ismertetésében hangsúlyozta, hogy mivel a program egy működő, élettel teli közösségi hely létrehozását célozza, ezért a jelenleg futó programalkotási folyamat a közösségi tervezés módszerével történik.

 

A Ráday Kult2uccát képviselő Orbán György, a Ráday könyvesház igazgatója is kitért a partnerség, az egymást erősítő együttműködés lehetőségére és üdvözölte a szeptember 19-én megrendezésre kerülő TérFelFeszt kulturális és szakmai eseményt.

Kulturális rendezvények szervezőjeként a több év alatt szerzett tapasztalatai alapján óva intette a program gazdáit, hogy egy egyszeri és elszigetelt kezdeményezésben gondolkodjanak; a napjainkban dömpingszerűen megjelenő fesztiválok, események sorában ki kell tűnni.

 

Makó András, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke ajánlása értelmében a számos szereplő közötti összhang megteremtése érdekében csak egy egységes szervezeti keretben képzelhető el. A bevásárlóközpontok logikájára, a BARTÓK kulturális negyednek is szüksége lesz egy önálló menedzsmentre.

 

Az eszmecserén elhangzott Ajánlások is kitértek arra, hogy a kerületi kulturális negyed létrehozása akkor lehet sikeres, ha az emberről, az életről szól, sokkal inkább, mint a fizikai környezet átalakításáról. A kulturális negyed kialakulása egy spontán folyamat kell, hogy legyen, amelyben a civil, igazgatási és gazdasági szereplők meg tudják találni az együttműködés kereteit.

 

Ezt a véleményt a kerület főépítésze Schreffel János is osztotta, és hangsúlyozta, hogy a meglévő gazdag kulturális hagyományokat, a vonzerőt aprópénzre kell tudni váltani és a megvalósulás érdekében elengedhetetlen a lakosok bevonása, a kétoldalú kommunikáció.

 

 

A vitanap ajánlásai összegezve

1.) A helyszín – a hely szelleme:

  • Igen lényeges a genius loci – és annak igényes újjáélesztése
  • Összehangolt budapesti tervezés és fejlesztés hiányában ez is egy lokális kezdeményezés

 

2.) Üzemeltetés:

  • Elsődlegesen kezelést és megoldást igénylő probléma a parkolás kérdése
  • Mágnespontok meghatározása: honnan hová, min keresztül – vonzó célpontok kialakítása a helyszín egész tengelyében
  • Folyamatos menedzsment és forrásszervezés szükséges
  • Nagyon fontos a jó időzítés

 

3.) A szereplők és az érdekek harmonizálása

  • Semmit sem elég egyszer!
  • Érdekeltségek felkeltése és érdekek egyeztetése (lakosság, vállalkozások, önkormányzat, művészek és intézmények)
  • Közösségi tervezés és eseménymarketing

 

 

 

 

 

A BARTÓK program megismerése érdekében a szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak szeptember 19-én, szombaton a TérFelFeszt rendezvényen, a Kulturális örökség napján, a XI. kerületben a Gárdonyi szobor melletti téren!

http://ujbuda.hu/page.php?template=rendezvenyek2009_3