2019.10
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Városfejlődés és lakáspiac 2019
Részletek »

Hírek 2010.


Ízelítő:
- A köz- és magánszféra együttműködése (PPP) a fenntartható városfejlesztésben
- A városmegújítás és a területi tervezés összekapcsolása - interjú a NODUS URBACT projekt vezető szakértőjével, Tosics Ivánnal
- Az URBACT program hatása a várospolitikára: a szociális városrehabilitációs program forrásokat biztosít Kőbánya számára

A Magyar Kerékpáros klub 2010 novembere és 2011 májusa között országos és nemzetközi konferenciákon szeretné bemutatni a LifeCycle programot, és az annak keretében Európa-szerte végrehajtott, a közlekedési célú kerékpározást és az egészséges életmódot népszerûsítõ kampányukat. A bemutató tervezett idõtartama kb. 90 perc, melynek keretein belül elõadásokat tartanának, ezt rövid oktatási-képzési programmal és egy "world café"-val, kerekasztal-beszélgetéssel egészítenék ki.


Minden ember elhatározza kiskorában, hogy mi akar lenni! Vannak akik tűzoltók, rendőrök, királylányok, hercegek esetleg szuperhősök. Ezen a korszakon túljutva azonban ez a vágy nem megszűnik, hanem átalakul. Céljaink elérésében jól hat, ha vannak olyan emberek, akikre felnézhetünk, és ikonként lebeghetnek előttünk, ezzel is erősítve a motivációt a lehető legjobb teljesítmény elérésére! Ha nincsenek ilyen emberek, akkor a jövő építése is nehezebb, mivel nincs az a "motor" a fiatalság előtt, ami segít előre lépni! Az esetek többségében azért nézünk fel valakire, mert elért valamit, vagy mert még nem ért el, de nagyon jó úton halad és példaértékű amit csinál! Keressük azon hazai urbanistákat, akikre MI, FIATALOK felnézhetünk, és meghatározó ikonokként lebeghetnek szemünk előtt amikor a szakma kihívásaival küzdünk! Ígérjük, hogy a szavazás végeztével a legtöbb szavazatot kapott embereket felkeressük, és megpróbáljuk kideríteni, hogy mivel vívták ki a szavazók elismerését. Tanácsokat kérünk tőlük, hogy merre haladjunk tovább. Kérjük töltsék ki az alábbi egyszerű kérdőívet ezzel is segítve a jövő építését! A kitöltés során 4 lehetőséget biztosítunk mindenkinek az urbanisták jelölésére. Nem kötelező az összes mező kitöltése, és az indoklás is opcionális!

A részvételért 3 MÉK továbbképzési kreditpont igényelhető!

A pécsi EKF-et, a 2020-ra Budapestre kezdeményezett olimpiát, vagy az 1995-96-ra tervezett, majd elmaradt EXPO-t, mind önmagán messze túlnyúló jelentőségű, a város hosszú távú fejlesztését alapvetően felgyorsító rendezvénynek hirdették meg kezdeményezőik. Túlzottak-e ezek az álmok? Mennyire kapcsolható össze a nagyrendezvény és az utóhasznosítás? Mennyit számít a marketing-kommunikáció a nagyberuházásokért lobbizó szakemberek, érdekcsoportok érvényesülésében? Hol vannak a gazdaságfejlesztésben fontos eszközt jelentő nemzetközi szakvásárok? Egyáltalán: hol tart ma Magyarországon az önkormányzatok gazdaságfejlesztő munkája, és hogyan függ ez össze a városfejlesztéssel? Ezekre a válaszokra keresi a választ a Magyar Urbanisztikai Társaság XVI. Országos Urbanisztikai Konferenciája, mely ezúttal Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett kerül megrendezésre.

MUT Falutagozata 2010. november 17-én Alsómocsoládon (Pécstől kb 50 km-re) szervezi őszi tanácskozását, a MUT Országos Konferenciájához kapcsolódva. A témák:
1.) Az Európai Falumegújítási Díj 2010. pályázatának eredményei,
2.) Az új kormány vidék- és falufajlesztési törekvései,
3.) A Dél-Dunántúli Régió vidékfejleszési aktualitásai.
Részletes program, jelentkezési lehetőségek rövidesen a honlapra kerülnek.

Búcsúztatása 2010. november 14-én 15 órakor kezdődik a XIII. kerületi Pozsonyi úti református templomban (1133 Budapest, Pozsonyi út 58.)

Az októberi URBACT hírlevélben bemutatkozik a Kreatív Klaszterek URBACT hálózat, melynek Hódmezővásárhely is aktív tagja. Továbbá egy spanyol város, Gijón mutatja be, hogyan lehet a nemzeti gazdaságélénkítési programokat erős helyi fejlesztési kezdeményezések támogatására felhasználni, valamint egy interjút olvashatunk a 21. századi városi jövőképalkotásról, a régi ipari területek revitalizációjáról egy angol kisváros példáján.


A Palóczi Antal-díj a településrendezés területén legalább egy évtizeden át végzett kiemelkedő tevékenység, és elért szakmai sikerek elismerését kifejező miniszteri díj. Évente két díj adományozható természetes személy vagy tervezőcsoport részére. A díjjal érem és oklevél jár. A díjakat átadta dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi államtitkár és Kálmán Ernő DLA a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke. 

Tizenegyedik alkalommal került átadásra a Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium által 2000-ben megalapította „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ".
Évente két kategóriában adományozható elismerés. AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg A FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.
Díjazottak 2010-ben: Főépítészi életműdíjas: Jeney Lajos DLA, Az Év Főépítésze: Horváth András

Kiállítás a Duna Plazában. A sok épületfotó mellett makettek, tervpályázatok anyagai valamint a kerületről, tervezett fejlesztésekről szóló filmek láthatók. Közel 80 fotó, makettek, tervrajzok, videók mutatják be milyen létesítményekkel gazdagodott a kerület, a főváros és milyen víziókkal néznek a jövő felé. A kiállítást 2010. szeptember 15-től október 15-ig lehet megtekinteni a Duna Plaza földszintjén mindennap -hétvégén is - 12.00 és 18.00 között.

Előző Következő