Fórum
Név:
Jelszó:

Keresés
Tagozatok


Interpret Europe Konferencia - Heritage and Identity (Örökség és identitás)
2018.03.23 - 2018.03.26

 Interpret Europe Konferencia - Heritage and Identity (Örökség és identitás) 

2018. március 23-26.

 

Fő helyszín: Jurisics-vár, Kőszeg

Szervezők

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME)

Interpret Europe

Institute of Advanced Studies Kőszeg (iASK)

Web: http://www.interpreteuropeconference.net

 

 

Mennyire befolyásolja identitásunkat a vasfüggöny? Megfejtette-e bárki is már a magyarok szőlőhöz fűződő viszonyát? Hogyan képviseli a táj értékeit egy tájház a hétköznapokban? Hogyan változik a Fertő-tóról alkotott kép aszerint, hogy magyar vagy osztrák oldalról nézzük?

 

Aki ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozott már, az előbb-utóbb azzal a kihívással is szembesülni fog, amit a hagyományok és az örökségi értékek megfejtésén kívül azok közvetítése jelent. Azt minden múzeumi szakember, élménytervező vagy pedagógus tudja, mennyire elengedhetetlen a múlt értelmezése ahhoz, hogy megtudjuk, kik vagyunk és hova tartozunk. De hogyan lehet a múltat bárki számára érdekessé és érthetővé tenni?

 

 

Az Interpret Europe nemzetközi hálózat idei konferenciája „Örökség és identitás” címmel kerül megrendezésre Kőszegen, 2018. március 23. és 26. között. A kulturális és természeti örökség bemutatásával foglalkozó szakmák meghatározó nemzetközi fóruma soha nem volt még annyira könnyen elérhető a magyar közönség számára, mint most. Az esemény szervezési jogának elnyerésével 2018-ban elsőként hívhatja magyar tag a nemzetközi szakmát „hazai pályára”, a magyarországi résztvevők számára a korábbiaknál lényegesen kedvezőbb részvételi feltételekkel.

 

A Kulturális Örökség Európai évének kiemelt eseményére 150-200 résztvevő várható Európából és a tengerentúlról. A 3 nap eseményeit egy-egy nemzetközi hírű gondolkodó inspiratív előadása alapozza meg. Több mint 60 prezentáció és műhely boncolgatja majd, hogy a velünk együtt élő természeti, tárgyi és szellemi örökség hogyan ágyazható a jelenkori tapasztalatainkba és miként értelmezhető a jelen számára olyan szabadidős programokon keresztül, amelyek kíváncsiságot ébresztenek, kreativitásra és véleménynyilvánításra ösztönöznek, valamint közösségeket hoznak létre a múlt megtapasztalása révén. 

Előadók jelentkezését még 2017. december 15-ig várjuk, a részletes felhívás és az absztraktokra vonatkozó követelmények a www.interpreteuropeconference.net/call-for-papers oldalon találhatók. 

 

A konferencia programjában kiemelt szerepet tölt be a jelentős örökségi helyszínekre szervezett tucatnyi szakmai kirándulás, a helyszínek bemutatási koncepcióinak megismerése és közös elemzése. A szakmai túrák nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy nemzetközi kreatív szakemberek szemüvegén keresztül lássuk saját értékeinket és ötleteket kapjunk azok bemutatásához. 

 

A konferenciára regisztrálni a http://www.interpreteuropeconference.net/registration/ oldalon 2018. március 15-ig lehet. A korai jelentkezők kedvezményes részvételi díja 2018. február 15-ig érvényes

 

 

A konferencia fő meghívottjai:

 

Navracsics Tibor     Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős biztosa. A konferenciát Navracsics Tibor nyitja meg. 

 

Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc   A kőszegi Institute of Advanced Studies (IASK) alapító igazgatója. 2012 óta a társadalomtudományok UNESCO bizottságának elnöke

 

Dr. Constanze Itzel A brüsszeli House of European History alapítója, tanácsadója és kurátora

 

Kenan Malik   író, tudománytörténész, vallásfilozófus. Könyvei, esszéi, rádiós és televíziós dokumentumsorozatai a fajok kultúrtörténetével, identitáspolitikával, multikulturalizmussal, migrációs etikával foglalkoznak

 

 

A szervezők

 

Interpret Europe

Az Interpret Europe nyitott szakmai hálózat, mely 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy erősítse az örökség bemutatásával foglalkozó civil szervezetek, oktatási intézmények, szolgáltatók és szakemberek között párbeszédet, és ezáltal a természeti és kulturális örökség értékközpontú közvetítését. Az Interpret Europe mára 47 országból származó 500 tagjával területének egyik meghatározó hálózata. 

 

KÖME

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesületét (KÖME) 2012-ben alapították különféle kulturális területeken tevékenykedő fiatal szakemberek azzal a céllal, hogy hiánypótló platformot biztosítsanak a kulturális és természeti örökség területén érdekelt szakterültek közötti párbeszéd számára és növeljék az örökségi értékek ismertségét, társadalmi beágyazottságát. A szervezet fő célkitűzése az örökség védelme mellett annak fenntartása és társadalmi hasznosítása, és speciális hazai és regionális témák mentén szerveződő erős szakmai hálózat létrehozása. A KÖME 2013 óta az Interpret Europe hálózat tagja.

 

iASK

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute of Advanced Studies Kőszeg) a tudományágak együttműködésére épülő Intézet, amely egyedülálló módon ad lehetőséget a kutatók közötti állandó eszmecserére, egyben szervezeti kereteket is biztosít a tudományos eredmények hasznosítására. Az intézet a közreműködő tudósok, oktatók, szakemberek új generációját hozta és hozza létre, akik a fenntartható megoldásokról kreatív és felelősségteljes módon gondolkodnak a globális átalakulások korában. 

 

 

A Kulturális Örökség Európai évének programjairól: https://europa.eu/cultural-heritage/news/crossing-borders-convening-cultures-interpret-europe-conference-2018_en

 

 

Bővebb információ

 

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME)

Berecz Zsuzsa, KÖME, kommunikációs munkatárs

Email: zsuzsa@heritagemanager.hu

+ 36 70 235 0767

 

Bőczén Árpád, KÖME, konferencia menedzser

Email: arpad.boczen@interpreteuropeconference.net